Pe cine reprezintă agentul imobiliar? Vânzătorul sau cumpărătorul? Sau poate ambele părți? Cu peste 20 de ani de experiență în domeniul imobiliar, Eugen Țurcan, Director vânzări al unei companii imobiliare și Președinte – Fondator al Asociației Profesionale a Agențiilor Imobiliare din RM, ne dezvăluie ce dictează regula școlii americane în acest sens și care este perspectiva sa asupra acestui subiect.
—
Codul de etică al agentului imobiliar
Spune că acesta ar trebui să acționeze în cel mai bun interes al clienților săi și să le ofere sfaturi obiective și profesionale. Totodată, acesta trebuie să acorde atenție exclusivă clienților săi și să evite orice conflict de interese care ar putea afecta obiectivitatea sa.
Când un agent imobiliar reprezintă vânzătorul
Rolul său principal este să obțină cel mai bun preț pentru proprietatea acestuia și să-l ajute să își maximizeze profitul. În acest caz, agentul trebuie să aibă cunoștințe solide despre piață, să evalueze corect proprietatea clientului și să-i ofere sfaturi și strategii pentru promovarea eficientă.
Pe de altă parte, atunci când reprezintă cumpărătorul
Scopul agentului este de a găsi imobilul adecvat nevoilor și bugetului clientului. Acesta ar trebui să fie un bun negociator, să identifice opțiunile potrivite și să ofere asistență în procesul de evaluare a proprietății și de încheiere a tranzacției.
Agentul imobiliar poate reprezenta atât interesele vânzătorului, cât și ale cumpărătorului
Însă, nu poate servi la doi stăpâni, fiind esențial să acționeze cu loialitate față de partea pe care o reprezintă, în mod exclusiv. Fiecare parte implicată în tranzacție are nevoi și obiective distincte, iar agentul trebuie să fie ferm angajat să obțină cel mai bun rezultat pentru clientul său, fie asta o cumpărare sau vânzare.
Prin reprezentarea unei singure părți într-o tranzacție, agentul poate oferi servicii personalizate, construind o relație de încredere și asigurându-se că interesele clienților sunt protejate în mod corespunzător.
Dacă una dintre părți nu este reprezentată de către un specialist, este de obligațiunea noastră să-i recomandăm să apeleze la unul, pentru a fi consultat pe măsura necesităților. Ambele părți trebuie să aibă specialiști care să-i îndrume.
Niciodată nu luăm decizia în pentru cumpărător. Folosind experiența și profesionalismul căutăm cele mai avantajoase opțiuni, verificăm momentele juridice, însă, decizia finală aparține clientului.
Interesele clienților
Revenind la codul de etică, un agent imobiliar care reprezintă o parte din tranzacție are ca prioritate interesele clientului său și, folosindu-și toate cunoștințele, caută cel mai bun argument al majorării prețului sau caută cea mai bună ofertă.
Nevoile fiecărui client sunt prioritare, și pentru a gestiona aceste nevoi diferite, urmăm un proces bine definit.
- În primul rând, ne întâlnim cu fiecare client pentru a înțelege complet obiectivele, cerințele și bugetul său.
- Ascultăm cu atenție și adresăm întrebări relevante pentru a identifica detaliile-cheie ale tranzacției imobiliare. Pe baza acestor informații, dezvoltăm o strategie personalizată pentru fiecare client.
- Dacă reprezentăm un vânzător, analizăm cu atenție piața locală și evaluăm corect proprietatea, astfel încât aceasta să fie listată la un preț competitiv și atrăgător.
- În cazul în care reprezentăm un cumpărător, folosim cunoștințele noastre despre piață pentru a identifica proprietățile convenabile și pentru a negocia cel mai bun preț posibil.
Comunitate
Ne angajăm să urmăm un cod de conduită care pune în prim-plan următoarele priorități: statul (legile și reglementările în vigoare), clientul (obținerea celor mai bune rezultate pentru el) și breasla (respectarea standardelor profesionale și etice).
Când avem o proprietate spre vânzare sau cumpărare, suntem obligați să o comunicăm tuturor colegilor. În acest fel, avem scopul de a crește interes față de imobil și trecem proprietatea prin 4 etape: concentrăm, administrăm, creștem și reținem interes, având scopul de a aduna mai mulți potențiali cumpărători.
O vânzare calitativă a imobilului poate fi realizată în două – trei săptămâni
Desigur, aceasta depinde de mai mulți factori, cum ar fi: situația pieței imobiliare, prețul corect, promovarea eficientă. Pe de altă parte, ce poate cauza o vânzare necalitativă? Există trei factori: poziționarea, promovarea și evaluarea incorectă. Dacă acești factori sunt examinați minuțios, imobilul poate fi vândut în cel mult patru săptămâni.