Frumosul a însoțit-o încă de la Școala de Arte Plastice din Ungheni. Apoi, a mers cu ea la Facultatea de Arte Plastice și Design din UPSC. Și continuă să-i țină companie în munca pe care o face zi de zi în calitate de designer de interior. Vorbim cu Adelina Iucal, CEO Advanced Interior Design, care ne-a povestit despre profesia sa, despre provocările și dificultățile meseriei, care-s preferințele moldovenilor în materie de design și despre alte subiecte curioase, pe care vi le lăsăm să le descoperiți în articolul ce urmează.
Pe urmele designului
În timpul facultății lucram ca decorator de evenimente private. Întotdeauna am avut o pasiune aparte pentru casele amenajate cu gust, cu stil – de aici a venit dorința de a deveni designer de interior.
Apreciere
Oamenii înțeleg care sunt avantajele de a lucra cu un designer, mai ales după ce se încheie perioada contractuală și încep lucrările de reparații, conștientizează cât de facil este să lucrezi după un proiect bine pus la punct.
Dificultatea cea mai mare
Este să te confrunți cu oamenii care nu se țin de cuvânt. În SUA o promisiune din cuvânt este la fel de valoroasă ca un contract. La noi nici contractele nu sunt luate mereu în serios. De aceea, pun accent foarte mare pe selectarea clienților cu care colaborez și partea contractuală. Provocarea survine atunci când proiectul e foarte frumos, dar și realizarea lui implică bugete mai mari pe care beneficiarii sunt nevoiți să le investească. Din lipsa bugetelor, e nevoie să simplificăm proiectele.
Moldovenii își doresc
Modernitate, contemporaneitate și simplitate. Acest aspect bucură. Pe de altă parte, sunt dispuși să investească bugete mari în ceea ce se vede, nu și în materialele utilizate în etapa incipientă a reparației. Acolo se economisește cel mai mult, dar de fapt asta este o greșeală, din cauza căreia survin, ulterior, toate consecințele.
Un proiect foarte complicat
A fost la începutul carierei mele de designer, prin 2014, când beneficiarul (Vinăria din Vale) își dorea să includem în vizualizări multe sticle de vin și butoaie, ceea ce îngreuna mult lucrul și greutatea proiectului. Cu fiecare sticlă adăugată, timpul de randare se mărea în ore întregi.
Mă mândresc
Că am în portofoliu proiecte pentru HUAWEI Moldova, Premier Energy, Herbalife, Compodent, DariaRoom, LuminaLED, AGEPI, PURE Beauty Salon, Kalben. Numai când designerul se implică în realizarea proiectului, atunci este asigurată executarea lui la 90-99% după concept. Sunt proiecte unde colaborarea cu designerul se încheie când deja este comandată mobila, pentru că clienții se mută să locuiască și nu mai poți intra în spațiul lor personal. Și sunt proiecte care continuă în prietenii lungi cu invitații în ospeție, cu ore întregi la ceai, cu ales decoruri de sărbători…
Trăsătura esențială a unui designer
Este răbdarea și o înțelegere profundă a psihologiei. Creativitatea e la fel de importantă, însă în lucrul cu oamenii eu aș clasa-o pe locul trei.
Inspirație și tendințe
Se ține cont de tendințe mai ales prin excluderea a ceea ce este expirat și ieșit din modă, neactual. Din călătorii mă inspir și emisiunile americane.
În acest domeniu îmi place
Diversitatea fiecărui proiect și client. Niciunul nu este asemănător, nu există o zonă de confort, mereu ești în dezvoltare și mișcare.
Designul în pandemie
În această perioadă majoritatea din noi a avut timp să se ocupe de propria locuință. Am observat o ușoară tendință spre lucrurile simple, iar noțiunea „acasă” a devenit o expresie cu dublă conotație. Pandemia ne-a afectat doar deplasările la șantierele din afara țării.