Și a rămas să activeze acolo mai bine de 4 ani. Căci, spune el, sunt bine remunerați instalatorii în Marea Britanie. Și oamenii din construcții, în general. Totuși, la fel ca mulți dintre conaționalii noștri, spune că mai stă un an pe tărâmul englezilor și se va întoarce definitiv. Vorbim în continuare cu Igor Tanas, instalator prin moștenire, care ne-a povestit despre experiența lui de muncă peste hotare.
Profesia
Am furat-o de la tatăl meu, instalator și el. Am învățat tot ce ține de apă, canalizare, căldură de la el. Tata practică profesia asta de 45 de ani. Eu am început din 2005. Am activat în Moldova timp de 12 ani. La Londra am plecat în 2017, din curiozitate. Auzisem că plătesc bine instalatorilor.
Oricum nu am lăsat clienții de acasă
De fiecare dată când mă întorceam, lucram aici, chiar dacă veneam la odihnă. Tot lucram. Nu voiam să pierd lucrările. Veneam și de 4 ori pe an. Stăteam tot timpul cu gândul că o să mă întorc acasă și o să prelungesc lucrul care-mi place. Anul acesta am stat mai mult, cam 7 luni, căci am avut multe lucrări programate. Acum plec iar, pentru că am de lucru mult acolo. Dar cred că mai stau maxim un an (cu întreruperi) și mă întorc definitiv.
La Londra lucrez pentru un român
Care îmi dă lucrări bune, bănoase, deja de 5 ani. Și care nici nu vrea să audă că mă voi întoarce acasă. Mă plătește bine ca să pot uita de Moldova. 🙂 El des îmi spune că nici britanicii nu au leafa mea. Drept că fac mult lucru.
Salariu
Stabil, în jur de 4000 lire. Uneori, ajung și la 7, 8 mii, dar e mai greu. Profesia de instalator la Londra este o profesie apreciată. La fel ca și cea de electrician. Lumea te respectă, te apreciază. La noi, acasă, mai puțin.
Răspunderea-i mare
Mai ales, atunci când faci lucrări, spre exemplu, la etajul 7 sau 10, și dacă se întâmplă vreo scurgere, ai pățit-o. Apartamentele dedesubt toate valorează de la 400 000 până la 1 milion de lire.
Birocrație?!
Acolo fără document de instalator nu poți să lucrezi. Sunt împărțite pe categorii. Se face școală, ca și la permis. :))
Eu am tradus diploma din România, care este recunoscută acolo. Din Moldova nu se acceptă. Este un pic altfel față de cum se lucrează la noi. Acasă, în acest domeniu, se fac multe greșeli. Eu de fiecare dată când vin aici, aplic în practică ceea ce fac și acolo.
Acolo vs aici
În Moldova am avut mai multe lucrări în blocuri noi. Încerc să schimb ideea de manoperă, propun materiale mai bune, poate un pic mai scumpe, dar, uneori, beneficiarul cu clădirea nici nu vrea să te asculte. Ei se gândesc cum să câștige mai mult. La acest subiect pot vorbi încontinuu, căci în peste zece ani de când fac lucrări în „novostroi” (blocuri noi), am văzut de toate.
Oricum, noi, generația care a plecat, am acumulat experiență calitativă și o punem aici în lucru. Mulți o să se întoarcă acasă, la fel ca mine. Și puțin o să se schimbe, cred, procesul de lucru în construcții. Au revenit mulți muncitori buni, de diferite profesii, care pun în aplicare cunoștințele dobândite acolo.
Tehnica securității
La noi este zero. Începând de la bocanci și terminând cu schelele pe care le văd aici și de la care mă apucă fiorii. Priviți aici, cum este montată o schelă simplă la bloc. Este calculat în așa mod ca fiecare metru să țină 400 kg. Se pune accent pe viața oamenilor.