„N-aș fi vrut să lucrez cu un asemenea plan” – acest gând mi-a venit zilele trecute, atunci când mi-a apărut în fluxul de publicități un apartament care era prezentat spre vânzare.
Da, noi, designerii, avem sarcina de a rezolva multe probleme și de a veni cu soluții la provocările clienților noștri. Totuși, sunt chestii pe care doar un designer-magician ar putea să le soluționeze: ele țin de arhitectura dată din start și de anumite restricții, cărora suntem obligați să ne supunem.
De aceea, m-am gândit la 7 repere, legate de arhitectură și planimetrie, după care vă puteți orienta dacă sunteți în căutarea unui apartament. Astfel, designerul va avea libertatea de a vă oferi mai multe propuneri, care pot fi realizate cu mai puțin efort (și resurse).
Înainte de a cumpăra un apartament, citește asta!
- Cu cât mai multe geamuri – cu atât mai multe oportunități. Mai ales dacă doriți să recompartimentați apartamentul și să organizați mai multe camere decât cele propuse de compania de construcții.
- Geometria „corectă”, dreptunghiulară, este cea mai practică și ergonomică soluție. Vă recomand să evitați planimetriile în care sunt încăperi cu colțuri înguste sau obtuze, cu forme neregulate: acestea, deși par foarte „șmechere” la prima vedere, doar fură din funcționalitatea spațiului.
- Atrageți atenția la existența „zonei murdare” – imediat după ușa de intrare. Cel puțin o zonă mică, delimitată fizic sau vizual, în care va rămâne toată murdăria de afară, este absolut necesară. Și este de dorit ca prin această zonă să nu treacă calea spre odăi sau băi.
- Cu cât mai mare e suprafața coridoarelor, cu atât mai mică e suprafața ce vă rămâne pentru viață.
- Dacă există două băi, atrageți atenția la posibilitatea utilizării uneia dintre ele ca baie privată (sau matrimonială), iar a doua să fie amplasată astfel încât oaspeții sau copiii să o poată accesa fără traversarea zonei voastre private.
- Atrageți atenția la elementele constructive: pereții portanți, stâlpii, canalele de ventilare, grinzile de pe tavan. Cu cât ele sunt mai multe și cu cât mai departe de perimetrul apartamentului sunt amplasate, cu atât mai greu este de lucrat cu acel spațiu și de făcut modificări în sistematizare.
- Orice garderobă, debara, spațiu tehic prevăzut din start în planul apartamentului este binevenit: cu ajutorul lor avem posibilitatea să organizăm mult mai bine depozitarea.
Bucurați-vă de spații funcționale, care pot fi ușor adaptate după propriile necesități! Dacă vi s-au părut utile aceste sugestii, faceți un share sau transmiteți articolul celor care intenționează să-și procure un apartament!